2010. december 11., szombat

Spenót, ahogy nagypapám csinálta

Soha nem szerettem a spenótot, egészen addig, míg óvári papám nem csinált. 

Hozzávalók:
  • 2 l spenót - nem is tudom, mennyi lehet :). 2 l-s zacskót szoktam jól megtömni. Szerintem olyan 70 dkg körül lehet :).
  • 2 szikkadt zsemle
  • tej
  • 4-5 gerezd fokhagyma, vagy, aki nagyon szereti, lehet több is :)
  • só, bors, ételízesítő
  • zsemlemorzsa
Hajrá:
  1.  A spenótleveleket jól megmosom, szárát, vastag erét kitépkedem.
  2. Míg kicsit lecsöpög, nagyobb darabokra tépem a zsemlét, s leöntöm annyi tejjel, hogy 3/4-ig ellepje őket.
  3. A spenótleveleket egy lábasba rakom - víz, olaj nem kell alá!. Felrakom, s pár perc alatt összefonnyasztom. Akkor jó, amikor már jó sötétzöld, nem ropog, összeragad. 
  4. A levét ráöntöm a tejes zsemlékre, a spenótot adagonként vágódeszkára teszem. A spenótra rakok egy adag - mindegy, hogy mekkora részét, az a fő, hogy a végén mind a kettő egyszerre fogyjon el - kinyomkodott zsemlét, s együtt összevágom. Ízléstől függően kisebb, vagy nagyobb darabokra. A lényeg, hogy kb. egyforma darabok legyenek, s jól elkeveredjenek.Ha kész, tálba rakom, s jöhet a következő adag, míg el nem fogy.
  5. A lábasba - amiben fonnyasztottam - teszek egy evőkanál olajat, s belevágom a foghagymákat.
  6. Kicsit megpirítom, majd jöhet bele a spenótos zsemle. Sózom, aki szereti, borsozhatja is. Egy kevés ételízesítőt is szoktam beleszórni. Kicsit átforgatom, majd ráöntöm a tejes-spenótos levet, ami a nyomkodás után maradt. Ha túl sűrű lenne, akkor még öntök hozzá tejet, vagy vizet.
  7. 15 percig rotyog, majd megszóróm 2-3 ek zsemlemorzsával - ha túl híg, akkor kicsit többet is rakhatunk bele.
  8. Főtt tojással, paprikával esetleg krumplival, vagy virslivel szervírozzuk.
Jó étvágyat! :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése