Ennek a receptnek az alapját a No salty oldalról vettem:):):).
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3-4 közepes krumpli
- fél csomag - 2,5 dkg élesztő, vagy egy zacskó szárított
- 2,5 dl langyos víz
- 1 kk. cukor
- 1 kk. só
- A krumplit héjában megfőzzük, vigyázva, hogy ne legyen túl vizes. Mikor kész, még melegen megpucoljuk és átnyomjuk, majd félrerakjuk. Addig hűl, míg folytatjuk a munkát :).
- 2,5 dl vizet - egy csésze - berakok a mikróba 10-15 másodpercre, nem többre. Ha túl meleg a víz, akkor tönkremegy az élesztő, s nem tudja felnyomni a tésztát. Belerakom a cukrot, elkeverem, majd beletöröm az élesztőt. Félrerakom.
- Jól átszitálom a lisztet, hogy levegős legyen a tészta. Belerakom a sót, s jól elkeverem. Jöhet bele a krumpli, amit elkeverek benne.
- Ha feljött az élesztő, akkor a masszába öntöm, s gyors mozdulatokkal összedolgozom. Az egészet langyos - nem meleg,. mert megsül :) - helyre teszem, míg megcsinálom a tetejére valót.
- Ez a kedvenc részem. Lehet kreatívkodni. A tészta hasonlít a pizzára, tehát bármit lehet tenni rá.
- Néhány ötlet:
- Eredeti: Nagy doboz tejfölbe belekeverek 4-5 duci gerezd fokhagymát, jól megsózom. Felvágok 3 lila hagymát karikákra, 25 dkg császárszalonna darabokra és reszelek 30 dkg reszelt sajt.
- Mivel szeretem szoktam csinálni baconöset. Paradicsomos alapot keverek hámozott paradicsomból (leturmixolom a levél együtt, így jól kezelhető szószt kapunk), zöld fűszerekből, sóbol, borsból. Kell még hozzá egy kis csomag szeletelt bacon, 2 nagyobb vöröshagyma és persze sajt a tetejére.
- Aki a merészebb változatokat szereti keverhet 2 dl tejszínt 1 evőkanál tormakrémmel - bármilyen bolti üveges jó -. Erre is lehet rakni lila hagymát, császár szalonnát és sajtot.
- Szeretem az édes cuccokat, ezért egyszer fél üveg házi szilvalekvárt kentem simán a tésztára, de nagyon jó az áfonyalekvár, s rászelve 2 doboz camembert sajt.
- Bekapcsolom a sütőt 220 fokra, hagyományos gázsütőnél 7-es fokozat.
- Míg bemelegszik teszek egy tepsibe - sütőbe való sima, nagy tepsi - sütőpapírt és elnyomogatom rajta a tésztát.
- Berakom a meleg sütőbe 15-20 percre - folyamatosan ellenőrzöm a közepét fogpiszkálóval, hogy ne legyen nagyon nyúlós. Ha már a teteje megszilárdul, a belseje meg éppen csak ragad - a fogpiszkálón maradhat tészta, de ne csomókban - rárakom a "feltétet", s visszacsúsztatom a sütőben, miközben leveszem 200 fokra - 6-os - a sütőt.
- Ha van rajta sajt, akkor lesz jó, ha már barnul a sajt a tetején. Ha lekváros, akkor kb. 15-20 perc kell neki. Fogpiszkálóval lehet ellenőrízgetni. Akkor jó, ha tészta már nem marad rajta egyáltalán.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése