2011. február 5., szombat

Ázsiai mézes-szójás csirkemell

Már nagyon untam a hazai kosztot, s valami újra vágytam. sajna én is ráálltam arra, hogy az ismerős gyors kajákat csinálom, amivel nem kell bíbelődni, max 10 perc alatt kész, s a sütő meg dolgozik helyettem. Úgy döntöttem, újítok. Ma ezt a finomságot találtam, s kicsit módosítottam rajta :).

Hozzávalók:
60 dkg csirkemell 1 kiskanál só
pác: 
  • 2evőkanál méz
  • 1 ek mustár
  • 2 gerezd duci fokhagyma
  • 2ek szójaszósz
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 ek olaj
köret:
  • 4 nagy krumpli enyhén sós vízben megfőzve, melegen áttörve
  • 1 púpozott kk só
  • 1 tojás
  • 2-3 dkg vaj
A csirkemelleket lapjában kettévágom, majd azokat is keresztbe nyesem, hogy ne legyenek túl nagyok a szeletek. Enyhén besózom,s hagyom gondolkodni  őket, míg a pác elkészül. A páchoz először összekeverem a mézet és a mustárt, majd belenyomom a fokhagymát és a szójaszószt. Jól összekeverem, majd belemehet a bors és a fahéj, végül a felaprított vöröshagyma. A húsokra ráöntöm, majd be a hűtőszekrénybe, ahol érlelődik. Jó, ha este megcsináljuk, vagy délután, így egy jó éjszakányi ideje marad.
Másnap hőálló tálba rakom a husit, s be a sütőbe 30 percre. Míg sül megcsinálom a köretet. A krumplit összevágom, megfőzöm, átnyomom. 10 percet várunk, hogy kihűljön. Közben felrakok egy nagy lábos vizet forrni. Nos, a krumplit besózom, s eloszlatom rajta a sót, beleütöm a tojást, majd annyi lisztet, amivel puha, nem ragadós tésztát kapok. Kis gombócokat formázok belőle, majd a forró vízbe dobom. Ekkor a vajat felteszem megolvadni egy palacsintasütőben. Mikor feljönnek a víz tetejére a gombócok, a vajba forgatom őket. 
Jöhet a szervírozás: husi + gombi, s lehet még hozzá savanyúságként pl. lila káposzta. Nemcsak mutatós, hanem finom is :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése