Ezt a receptet már vagy fél éve csináltam utoljára, de barátosném kérte, s lusta leírni kézzel :):):). Szal, Barának és mindenkinek, aki szereti a könnyed kelt tésztát. Lehet tölteni édes vagy sós ízekkel is, mivel mint a palacsinta, semleges a tésztája :).
Hozzávalók:
- 5 dl tej
- 5dkg friss vagy 1 zacskó szárított élesztő
- 15 dkg szobahőmérsekletű vaj / margarin
- 5 dkg kristálycukor
- 1/2 kk só
- 2 kk őrölt kardamom
- 70 dkg liszt
fahéjas-marcipános kiflihez
- 5 dkg margarin
- 25 dkg marcipán
- 2 ek őrölt fahéj
sajtos-sonkás kiflihez
- 15 dkg sajt
- 15 dkg sonka
- egy nagy tejföl
- ha a sonka nem lenne elég sós, akkor még ízlés szerint só
A langyos tejbe belekeverek 1 tk cukrot, majd beledarabolom / öntöm az élesztőt. Míg kel, addig kb 50 dkg lisztbe keverem a kardamomot, a sót, a maradék cukrot és elmorzsolom a margarint. Majd bele az élesztő. Jól összedolgozom, majd lefedve hagyom kelni 45-55 percet. A töltelékhez a hozzávalókat összekeverem - édesnél a marcipánt akár darabosra is hagyhatjuk. A tésztát téglalappá nyújtom - ujjnyi vastagságúra a maradék liszttel. Felére rákenem a tölteléket, majd ráhajtom a másikat. 2 ujjnyi csíkokat vágok belőle, megpödröm, majd csomót kötök rá, s mehet a sütőpapírral bélelt tepsibe. Hagyom kelni még egy fél órát, majd tojással megkenem. Berakom hideg sütőbe, s 200 °C-on sütöm kb. 20 percig. Tűpróbával tudom megnézni, jó e.
Ha pl. sonkás-sajtos tölteléket teszek bele, akkor sima kifliket csinálok, a tetejére sajt kerül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése