2011. február 10., csütörtök

Pirog

Ez az orosz recept már régóta a kedvenceim közé tartozik.
Hozzávalók:

Lángostészta:
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,75 dl tej
  • 1/2 kk cukor
  • 0,5 kg liszt
  • 1,5 kefír
  • 2 kis tojás
  • 1 csapott teáskanál só
Töltelék:
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1/2 kg darált hús
  • 2 ek olaj
  • só, bors, fűszerkeverék - ízlés szerint
+ bő olaj a sütéshez.

Előző este összeállítom a tésztát. A langyos tejben elkeverem a cukrot, majd beleszórom az élesztő, s hagyom hogy jól megkeljen. Akkor jó, ha szép egybefüggő réteget képezve kiemelkedik a tejből. Egy tálba beleszitálom a lisztet, bele a sót jól elkeverni. Beleütöm a tojásokat, beleöntöm a kefirt, végül a felfutott élesztős tejet. Jól összedolgozom, majd beleöntöm egy nagy zacskóba - legyen helye, hogy megkeljen-, majd mehet a hűtőbe. Jó, ha egy éjjel pihen, de elég, ha 3-4 órája van - ha elfelejtettük :).
Másnap felvágom nagy darabokra a hagymát, s az olajon kicsit dinsztelem - 3-4 perc. Majd jöhet a hús és a fűszerek. Ha van otthon valamilyen fűszerkeverék, azt rakok bele, kb. 2 evőkanál elég.
Csippentek egy öklömnyi tésztát olajos kézzel, kicsit széthúzogatom, ahogy a lángost szokták, majd bőven teszek bele tölteléket. Összeillesztem a széleket, hogy ne folyjon ki sütés közben, s mehet is az olajba. Ne süssük nagy lángon, elég a közepes, mert nem sül át a tészta. Amikor az egyik fele szép barna, megfordítom. Melegen tálalom. Frissen az igazi. A töltelék is és a tészta is eláll 3-4 napig, szóval, ha van rá lehetőségünk, frissen süssünk ki mindig annyit, amennyit megeszünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése